Ontstaan

 

Op 5 oktober 2000 werd ‘Het Keramiek Museum’ opgericht in Rotterdam en is geopend door Mr. Ivo Opstelten. Het Keramiek Museum stelt zich ten doel om een unieke collectie tegels, steengoed en aardewerk van de 16de tot de 20ste eeuw, verzameld door een bevlogen verzamelaar te delen met inwoners en diverse partijen in de regio, zichtbaar te maken, te conserveren en te behouden voor de toekomst van Zuid-Holland.

 

De collectie is in de loop van 40 jaar uitgegroeid tot een indrukwekkende verzameling, waarvan vele objecten afkomstig zijn uit Rotterdam en omgeving Drechtsteden. De verzameling is langdurig in bruikleen aan het museum uitgeleend door familie van de oprichter.

 

Burgemeester Mr. Ivo Opstelten heeft op 23 november 2003 Het Keramiek Museum officieel geopend.

 

De doelstellingen zijn:

 

  • Het op (educatief) aantrekkelijke wijze kennis aanbieden omtrent tegels en keramiek
  • Het fungeren als bron van kennis
  • Het behoud van cultureel erfgoed en overdracht van historisch besef

 

 

In dit kleine museum wordt er gewerkt in thema’s (per jaar komen vier verschillende thema’s aan de orde) om op deze wijze een steeds wisselend aanbod te creëren. Thema’s die dit jaar aan de orde zijn geweest zijn o. a.  De wereld van de griezelige zeewezens, Ambachten, Bloemen door de eeuwen heen en Kinderspelen van toen.

 

In 2008 is het museum verhuist naar Heerjansdam, waar een bescheiden hoeveelheid van de collectie is gehuisvest. Deels is de collectie verkocht en deels opgeslagen. In Rotterdam was er meer ruimte voor het geheel. Ook is vanuit Heerjansdam samenwerking gezocht met galeries in de buurt, waaronder Bergarde en Stichting to Be. De doelstelling van het museum is zodanig veranderd dat men nu projectgericht werkt in plaats van het alleen richten op tentoonstellen, het museum komt dus naar je toe in plaats van andersom. In deze tijden van bezuinigingen moet museum steengoed! Zich ook meer naar ‘buiten’ richten om haar doelstellingen te verwezenlijken.

 

Advertenties